top of page

Dromen, doe dat vooral groots!

Zowel overdag als ’s nachts


Famara, Lanzarote - 2 augustus 2023


Fantasie of realiteit?


In deze fase van mijn leven, waarop ik de basis van mijn leven aan het herschikken ben, heb ik alle tijd om te dromen. Zowel overdag als ’s nachts. Om te voorkomen dat dit een dromerig en onsamenhangend verhaal wordt (en dat zou het zomaar kunnen worden, aangezien de volle maan mij vannacht enkel 4,5 uur slaap heeft gegund.. yep), heb ik eerst maar even de encyclopedie erbij gepakt. Want wat zijn de definities van dromen? Beelden in je slaap, Fantasie, Geen werkelijkheid, Ideaal beeld, Iets heel moois, Mijmerij. En daarmee worden dan zowel de nachtelijke dromen als die van overdag bedoeld.

Als je ’s nachts droomt, heb je daar geen controle over. Tijdens je REM- (Rapid Eye Movement) slaap gaan je ogen sneller bewegen en zijn je hersenen weer net zo actief als overdag. Het zijn willekeurige signalen van de hersenen, welke gelijk zijn aan de signalen van overdag die zich mengen met je geheugen. Op dat moment ontstaat er een reeks van gevoelens, emoties, gedachten, beelden en geluiden, die we identificeren als dromen. Terwijl (gelukkig) je lichaam ondertussen volledig uitrust, dat dan weer wel. Het is überhaupt niet verkeerd als je veel droomt, want dat betekend dat je relatief lang in een diepe slaap bent en daarmee minder kans hebt op slaaptekort. Een gezonde nachtrust dus! Dromen vertellen je dingen over zaken waar je mee zit, dingen van de vorige dag, je gemoedstoestand, angsten of wensen.

Kennen we dat niet allemaal? Dat je een aflevering B&B Vol Liefde hebt gekeken voor het naar bed gaan en dat je gedurende nacht ineens zelf de liefde van je leven in je eigen B&B hebt staan? Of die typerend terugkerende droom waarbij je al je tanden verliest of dat je kan vliegen maar dan ineens niet meer vooruit komt? En wist je dat blinde mensen ook dromen? En dat we in onze dromen alleen maar gezichten kunnen zien die we al kennen?


Goed, ik ben me misschien toch iets meer verloren in de betekenis van dromen dan de bedoeling was. Want mijn focus ligt voor nu vooral op de dromen van overdag, de dagdromen. Moet ik toch even melden dat er twee soorten zijn: de wakende toestand met een verlaagd bewustzijn en die met het volle bewustzijn. Die met het verlaagd bewustzijn doen we volgens onderzoek ongemerkt een derde tot de helft van de dag. Je collega staat je net te vertellen hoe gezellig zijn festival dit weekend was, terwijl jouw hersenen alweer 10 sprongetjes hebben gemaakt en jouw gedachten volledig afgedwaald zijn, oeps. Dagdromen kunnen je voor even het gevoel geven alsof je wens al is gerealiseerd, zijn daarbij ook nog eens goed voor je creativiteit en het is ook aangetoond dat het angst en stress verminderd. Dus dwaal af en toe vooral even af zou ik zeggen.

Maar het overige twee derde deel van mijn dag spendeer ik momenteel vooral aan bewust dromen. Nou ja, ik lees ook heus nog wel eens een boek, ga surfen of kijk lui uitzending gemist op de bank. In ieder geval neem ik ruimschoots de tijd om verschillende droom scenarios te bedenken. Ik krijg meestal lichtelijk jeuk van Engelstalige spreuken, maar ik trek de stoute schoenen aan, want wat mij betreft is the sky the limit als het om dromen gaat!


Palmboom zon oud kasteel

Zaragoza maart 2022


Droom groots


Het begint eerst bij het bedenken en voelen van wat jij wenst of droomt in het leven te bereiken. Voor sommige is dit al een hele kluif. Ik neem mezelf hierin even als voorbeeld. Hoog sensitief, laat me soms makkelijk meenemen in de waan van de dag en/of ideeën van anderen vanuit interesse. Wat me dan weer blokkeert om echt bij mezelf te rade te gaan wat ik wil. En het is me generatie-technisch nou ook niet echt met de paplepel ingegoten om groots te dromen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg toch? Al die beperkende overtuigingen helpen niet bepaald mee.

Gelukkig kan ook ik ondanks dat gewoon mijn dromen weer helder krijgen. Wat daarvoor nodig is is stilte, letterlijk en figuurlijk. Bijvoorbeeld door een break te nemen van je werk. Een paar dagen, een weekje of misschien wel een paar maanden. Of als je op vakantie gaat deze niet meteen vol te plannen (dus ga gewoon eens naar dezelfde camping als vorig jaar, wat kan jou het schelen). Of neem elke dag 10-15 minuten de tijd om in te checken bij jezelf hoe je je voelt, waar je behoefte aan hebt en wat daarvoor nodig is. Alle kleine beetjes helpen.

Tussendoor schrijf ik steekwoorden op van dingen die me te binnen schieten waarmee ik mijn leven completer kan maken. Door een baan te hebben, relaties en bezigheden in mijn vrije tijd die bij mij passen en waar mijn kracht ligt. Waar ik plezier aan beleef. Doordat ik nu de ruimte en tijd heb, blijft het niet alleen bij steekwoorden, maar zijn het volzinnen of zelfs hele pagina’s. Ik de tijd heb genomen om naar de toekomst te kijken en eerlijk naar mezelf te zijn hoe ik dat het liefste zie. Ik realiseer me dat ik die namelijk alleen maar zelf kan creëren.

Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je dromen zijn, neem dan eens de tijd ze zo groot mogelijk te maken. Durf te dromen dat jij je eigen bedrijf kan beginnen ook al zit je al 20 jaar in loondienst, durf te dromen dat jij ooit je eigen huis gaat bouwen ook al heb je nu nog schulden, durf te dromen dat jij de liefde van je leven zal tegenkomen ook al ben je nu voor de derde keer vrijgezel. Droom groots! Droom zo groot dat ze je bijna bang maken en heel veel beperkende overtuigingen opwerpen in je hoofd. Dan heb je beet!

Neem dan de tijd om jouw dromen zo helder mogelijk voor ogen te zien. Visualiseer, fantaseer en maak dit zo levendig mogelijk. Alsof je dat leven al leeft. Bedenk hoe jij je dan zou voelen. En schrijf dit alles op voor jezelf, zonder jezelf te beperken.



Wat staat je in de weg


Heb jij nu je grootse dromen helder? Mooi, dan kan je ermee aan de slag! Maar hoe dan? Tja, dat antwoord heb ik nog niet hapklaar. Dit is ongeveer hoe ver ik gekomen ben. Wel heb ik helder voor mezelf dat er maar één manier is om dromen waar te kunnen maken, en dat is in beweging komen. Het ligt volledig in mijn handen. Wat vooral in de weg kan staan zijn je eigen beperkende overtuigingen. Dus komt er een gedachte bij je op zoals ‘’Een huis met een zwembad in de tuin, dat is toch alleen voor decadente mensen’’, of ‘’Je hebt toch helemaal niet genoeg ervaring om andere bedrijven te helpen’’, schrijf die gedachten eens op en kijk eens of het waar is. Beperkende overtuigingen zijn oordelen over onszelf die voortkomen uit ons verleden en vaak niet eens waar zijn. Dus stel jezelf de vraag: is dat écht zo?

La Graciosa Canarische eilanden meisje met fiets zandstrand

La Graciosa Februari 2022


Los van je eigen beperkende overtuigingen hebben de mensen om je heen ook vaak hun mening klaar. Zou je nou wel een eigen bedrijf beginnen zonder spaargeld? Elke liefdesrelatie gaat weleens door een dal, dat hoort er toch bij? Je gaat toch niet je baan opzeggen als je nog niet weet wat je daarna gaat doen? Allemaal meningen die heus goed bedoeld zijn omdat ze om je geven, maar ze hebben er geen erg in dat ze hun eigen angsten op jou projecteren. En jou daarmee misschien wel van jouw dromen weghouden. Want misschien zouden zij dat ook wel willen maar durven ze het niet! Dus laat je door niemand ontmoedigen. Neem adviezen en meningen van andere ter harte maar laat ze ook weer los als dat niet is waar je in gelooft of in wil geloven.


Kleine stapjes gaan ook vooruit



Of jouw dromen uitkomen ligt dus zoals gezegd volledig in jouw handen. Elke kleine stap, al denk je daarvan dat het nog geen enkele waarde heeft, zal je toch weer iets dichter bij die droom brengen. Een uurtje Googlen naar studie opties, vrijwillig een handje helpen bij het verzorgingshuis om de hoek, die podcast luisteren over het onderwerp waar je meer over wil weten om verder te komen etc. Als je wekenlang die kleine stapjes zet die nu nog nietszeggend lijken, kijk na een maand maar eens waar je staat of zelfs over een jaar! Focus je dus op je doel en schrijf op welke stappen jij moet zetten, van klein tot groot, om dichter bij jouw doel te komen. En voel je onderweg naar je doel dat je je doel wil bijstellen door je ervaringen? Dan kan dat altijd nog. Maar maak voor nu een plan, het geeft je rust omdat je weet dat je bezig bent je dromen te realiseren.

Het zijn juist die kleine stapjes die veel kunnen brengen. Quantum Shifts zijn kleine veranderingen in je dagelijks leven die je in een andere staat van frequentie brengen, waarmee je weer meer kan aantrekken van wat je wil bereiken. Bijvoorbeeld door een fijn muziekje op te zetten waardoor je met plezier en vanuit een goede energie je to-do lijst maakt voor de dag. Of elke avond voor het slapen gaan 3 dingen noemen waar je heel dankbaar voor bent die die dag gebeurd zijn, zodat je jouw vibraties positief stimuleert en daarmee er ook weer meer van aantrekt. Het is allemaal zo ingewikkeld niet, maar we moeten het wel doen.

Het realiseren van je dromen lukt alleen door je eigen inzet. Maar dat wil niet zeggen dat je niet om hulp mag vragen. Laat je júist inspireren door mensen om je heen en vraag hoe zij dingen aangepakt hebben. Een beetje spieken kan geen kwaad hoor, we zitten niet meer op de middelbare school.

Ben je daarnaast bang om te falen? Denk dan aan die grote namen die er juist gekomen zijn door eerst te falen. Zoals Walt Disney, die ontslagen werd als cartoonist voor een krant omdat hij een gebrek aan verbeeldingskracht had. Of Oprah Winfrey, met haar gecompliceerde jeugd gekenmerkt door armoede en seksueel misbruik, die als journalist werd ontslagen omdat ze niet geschikt zou zijn voor televisienieuws. Zij hadden hun dromen helder en hielden vol. Jaren geleden heb ik het (doe)boek Fouten maken moeD van Remco van der Drift gelezen. Een zeer zinvol boek om juist meer fouten te durven maken en je daardoor te richten op leren en jezelf ontwikkelen. Voor de perfectionisten onder ons, I know all about it!


Het was vanmorgen dus niet alleen de schuld van de maan dat ik al zo vroeg wakker lag. Het kwam ook door al die dromen voor de toekomst die me bezig houden en dat ik de eerste stappen aan het zetten ben die te bereiken. Wil ik echt gaan voor die studie coaching en wanneer start ik, ga ik nu al mijn huidige auto verkopen om een mini campertje te kunnen kopen en meer vrijheid te creëren, regel ik dat nieuwe paspoort al zodat ik weer de vrijheid heb om overal naartoe te reizen… zoveel stof tot nadenken. Gelukkig ligt het boek van Eckhart Tolle op mijn nachtkastje: De kracht van het NU. Bijzonder interessant als je je even verliest in je eigen dromen en even niet meer weet waar te beginnen. Ga dan eerst even terug naar het nu, sta weer even stil en zet al die gedachten even wat zachter. Mocht dit niet meteen lukken, dan leest dit boek niet gemakkelijk weg zoals een romcom, dus kan het je dan in ieder geval weer moe maken zodat je weer in slaap valt en rustig verder kan dromen.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page